Asilah - Casablanca - Marrakesh

Asilah-ba bementünk még délelött, továbbra is nagyon tetszett. Kedves városka/falu, barátságos emberek, rengeteg üzlet. Innen felpattantunk az autópályára és lejöttünk Casablanca-ban, mondván megnézzük, esetleg ott szállunk meg. Majd meglátjuk.

Megláttuk - legalábbis egy részét. Nagyváros. Forgalmas. Rengeteg képet készítettem. A kocsiból. Majd közös megegyezéssel elhagytuk a helyet. Nem könnyen. Örömmel jelenthetem ugyanis, hogy Marrakech-el ellentétben Cassablanca minden utcája ki van táblázva, általában franciául, néha arabul. Ellenben egyetlen tábla sem tartózkodik a városban arról, hogy a f…ba lehet kimenni belőle. Tábla az autópálya, messzi nagyvárosok, környező falvak felé = 0. Azt hiszem mióta együtt vagyok Ferivel és járkálunk a világban ez az első alkalom, hogy a napállásból kiszámított égtáj alapján jutottunk ki egy nagyvárosból.

van még tovább >>

Írta: Kati Címkék: Marokkó Marrakech Cassablanca Kommentek: 4 hozzászólás

Észak Marokkó

Igyekszem röviden összefoglalni mi történt az elmúlt néhány napban. Amikor lejöttünk Taghia-ról Afourer-ig jutottunk el, ahol egy szállodában töltöttük az éjszakát - 4 csillagos! - mivel már szabályosan képtelenek voltunk mozdulni a fáradtságtól. Csodálkoztam is, mert ennél azért mi sokkal többet tudtunk menni és vezetni, most meg ájuldozunk a fáradtságtól. Ott írtuk az utolsó blogot. Érdekesnek találtam, hogy nincs meleg víz, de végül is langyos volt.

Másnap autóztunk néhányszáz kilométert, Chefchauen mellett egy kis hegyi szálláson aludtunk, furcsa módon nem voltam éhes és Ferinek feküdnie kellett egy kicsit mire lett energiája elindulni a 6 lépésre lévő étterembe vacsorázni.  Nagyon keveset ettünk, egyikünknek sem volt étvágya. Elég rosszul voltam csak úgy általánosan. Tapasztalatból mondhatom sosem volt gondom a gugolós wc-kel, szerintem anatómialiag elég jól kialakítottak, de hányni baromi kényelmetlenek. Stb…

van még tovább >>

Írta: Kati Címkék: Marokkó Kommentek: 1 hozzászólás

Feladtuk a mászási terveinket - irány észak Marokkó

Feri majd részletesen elmeséli miért is történt így, de - egy igazán nehéz - megbeszélés után úgy döntöttünk, péntek helyett szerdán kijövünk az Atlaszból. Furcsa tény, de ott ültünk a mászható sziklafalak alatt, már láttam az első fogást és indult a gondolat, hogy hová is akarnék lépni. A döntés a következő volt:

1. visszamegyünk a szállásra, összepakolunk, ma kiérünk az Atlaszból és holnap elindulunk észak felé, vagy

2. visszamegyünk a szállásra, felvesszük a mászócuccunkat, visszamegyünk mászni - természetesen csak a sportutakat, a több kötélhosszas utakat nem kedveljük annyira - de ez azt jelentené, hogy este megint 20 eléggé bunkó tömeggel kellene együtt vacsorázni, majd másnap reggelizni is. Korrekt nem? Az ember vezet 2 órát egy főúton, 2 órát egy mellékúton és megszámolhatlan időt egy kövekkel szórt úton. Alszik egy olyan házban ahol - csak Ferit - olyan mértékben csípi össze valami, hogy a bal karja és lába... hát majd töltök fel képet. Elég durván néz ki. Szegény ő... Majd másnap 2 és fél órát gyalogol felfelé, néhány berber ház között, hogy megérkezzen Taghiába (Taria-nak ejtik), ahol - megszámoltuk - 20 francia és spanyol mászó, valamint 12 francia kiránduló tartózkodik. A menedékház - logikusan - nem igazán erre a mennyiségre van kitalálva. Tömeg van, ricsaj és nem egy szimpi társaság egyébként sem.

van még tovább >>

Írta: Kati Címkék: Marokkó Atlasz Kommentek: 0 hozzászólás

Elhagyjuk Marrakech-t, elindulunk az Atlasz hegység és Taghia felé

Igyekszünk tanulni. Már egységesen szólunk "no thanks"-et bárkinek aki hozzánk szól kéretlenül - ez sajnos egy turistát is magában foglalt, remélem nem útbaigazítást akart kérni, de mire rájöttünk, hogy nem egy rosszul öltözött férfi kuncsorog cigarettáért már el is ment. Az autókölcsönző felajánlotta, hogy kihozza a kocsit a szállásra, összesen 2 órát késett és én csak kétszer telefonáltam rá összesen! Ez hasznosnak bizonyult, mert az első órát csak a szokásos arab időbeosztás alapján késte, de a másodikat azért, mert nem találta meg a szállást. Nem igazán sikerült jól belőnöm a riad bérlésénél az elhelyezkedését. Nem a legjobb környéken van na.

van még tovább >>

Írta: Kati Címkék: Marokkó Marrakech Atlasz alku Kommentek: 1 hozzászólás

Marrakech - a zsidónegyedben kicsit elegünk lett

A szoba ablaka és ajtaja olyan jól zár, hogy szinte semmi fény nem jött be, jól aludtunk nagyon. A "medina" - régi város - szélén lakunk, láthatóan nem a leggazdagabb negyedben, előnye, hogy a mecsetektől távol, így a müezin imára hívó kántálására - amit hangszórók jelentősen felhangosítanak - nem ébredünk fel. Sepregetésre ébredtünk, egy középkorú hölgy vödörből kézzel fellocsolta az udvart, majd összesöpörte. Kaptunk reggelit, természetesen mentateával és kávéval. Megkockáztattuk a tejeskávét…

van még tovább >>

Írta: Kati Címkék: Marokkó Marrakech Kommentek: 1 hozzászólás

Marrakech

A repülőút hosszabb volt a megszokottnál (mármint a London-Budapest

útvonalnál), egy jelentős részét átaludtuk. A reptér is máshogy alakult, ki kellett tölteni egy belépési papírt, az útlevél ellenőrzés után még vám is volt - ami néhány kiválasztott csomag átvilágítását jelentette. Kint már várt a szállás megbízottja, elhozott a "riad"-ba. A riad az angol bed and breakfast marokkói megfelelője, tipikusan 1 emeletes és tetőteraszos, középen nyitott kis udvarú épület. A szobánk a földszinten van, kellemesen hűvös - nem lesz nehéz aludni. A szállásadónk - Samir - egy kb. 25 éves srác, kedves, franciául beszél. Valószínűleg alkalmazott egy szintén nagyon fiatal lány, aki azonnal mentateát készített amint megérkeztünk. Samir egyértelművé tette, hogy mi most kényelmesen megisszuk a teát és majd azután megbeszéljük a részleteket. Hozzá kell szoknunk az itteni tempóhoz. Kedvesen megmutatta a térképen a látnivalókat, elkísért a térképen már névvel jelzett egyik utcáig - hát van néhány kanyar amíg oda eljutunk. Itt rendszeresen megszólítják az embert segítséget ajánlva, függetlenül attól, hogy szükséged van-e esetleg segítségre/útbaigazításra. És természetesen a kéretlen segítség mindig pénzbe kerül. Itt ez a szokás.

van még tovább >>

Írta: Kati Címkék: Marokkó Marrakech Kommentek: 2 hozzászólás

Készülődés, utolsó éjszakai ügyelet

Huh a mai nap elég rohanósan telt. Reggel hívott a váltótársam, hogy áll az autópályán, lezárták baleset miatt, fogalma sincs mikor ér be. Elintéztem néhány dolgot, majd újra hívott, azóta is ugyanott áll, megkérte az egyik kollégánkat, hogy vegye át a csipogót amíg beér (aranyos :-)). Sajnos azt a kollégát nem találtam azonnal, majd trauma hívást kaptam a csipogóra - megérkezett az autópálya lezárást okozó balesetet elszenvedő vezető. Ekkora már 8 óra helyett 9:30 volt, szerencsére átvették a csipogót.

van még tovább >>

Írta: Kati Címkék: utazás ügyelet Kommentek: 0 hozzászólás

Éjszakai ügyelet, futás, főzés

A múltkori futás óta voltunk egy nagyot kirándulni, ami fantasztikusan sikerült, Feri írt róla. Csináltam egy lasagne-t, a tészta 2009 októberében járt le, ez eszembe jutatta, hogy érdemes lenne átnézni a polcokat, kiszortírozni az évtizedek óta lapuló dolgokat. Természetesen elkészíteni őket, ételt ki nem dobunk.

Majd újabb futás tegnap, megint közelítettem a rekordomat, ennek ára lett, estére már mozdulni alig bírtam. Fogalmam sincsen hogyan csináltam volna végig egy futós ügyeletet, de szerencsére nyugalom volt, sőt! 1 óra után senki sem hívott. Meg tudnám szokni...

van még tovább >>

Írta: Kati Címkék: éjszaka futás ügyelet Kommentek: 2 hozzászólás

54 kg vagyok = pánik

Igen, az elmúlt néhány hétben komoly kilengéseket követtem el.

Otthon voltam, ez egy ebédet és egy vacsorát jelentett étteremben, utána betegek voltunk, nem mentünk futni, majd a rántott hús és mákos guba se tehetett jót. Úgyhogy totálisan bepánikoltam, bár egyébként ebben a pillanatban nem érzem úgy, hogy látszana rajtam, de ez nem mentség. Szó sem lehet róla! Úgy megijedtem, hogy a mai futásnál majdnem rekordot futottam :-).

Most odafigyelés lesz egy darabig, ezt nehezíti, hogy Feri egyáltalán nem veszi komolyan ezt a gondot. Mitöbb ma reggel kiment kenyérért és hozott vaníliás fánkot. Mert szerinte ez a súly teljesen rendben van. Nem gond, nem érthetünk mindenben egyet. Odafigyelés, futás. Pénteken úgyis megyünk Marokkóba - ha a vulkánhamu is úgy akarja - ott biztosan nem arra fogok figyelni, mennyi kalóriát viszek be egy nap. Már nincs egy hét és indulunk!

Írta: Kati Címkék: fogyókúra Marokkó súly Kommentek: 1 hozzászólás

Rossz nap = negatív blogbejegyzés

Aki inkább a pozitív írásokat olvasná, annak javaslom, hogy hagyja ki a mai adagot. Annyira nem fontos.

Az elmúlt 10 napban 3 betegem halt meg, ok sok rizikófaktorral rendelkeztek, meg nagy műtéteket is kaptak, de ez ettől még pocsék érzés, úgy ahogy van. Erre ma reggel az éjszakás azzal fogadott, hogy az egyik fiatal betegem - annyira jól volt, hogy azt terveztük, ma, vagy holnap hazamegy - tegnap este összeesett és újraéleszteni sem tudták. Mire elmúlt a szédülésem, megjött a kolléganőm aki a folyosón hallotta mi történt, majd átölelt és sírva fakadt. Átbeszéltük mi történhetett, elméleteket alkottunk, majd viziteltünk - mindketten együtt, a morális támogatás lényeges ilyenkor, majd én elmentem operálni, ő meg beszélni az ügyésszel. Még szerencse, hogy kisebb egynapos sebészeti műtétek voltak, ujjgyakorlatot tudok csinálni úgy is, ha úgy érzem valaki behúzott egy nagyot a gyomorszájamba. Délben találkoztam a főnökömmel, átbeszéltük mi történhetett, elméleteket alkottunk. Ebéd a kolléganőmmel - ismét átbeszéltük mi történhetett, elméleteket alkottunk. Igyekeztem elterelni a beszélgetést egyéb irányba, annyi mindent kell átbeszélnünk és olyan ritkán van időnk, majd pár dolgot elintéztem, délután lett és hazajöttem. Elmentünk 10 km-t futni, pocsékul ment, ez részben annak köszönhető, hogy beteg voltam egy hétig, gondolom az sem segített különösebben, hogy hangosan bőgtem a 7. és a 8. km között. Utána abbahagytam. A bőgést, a futásból még 2 km hátra volt. Vannak olyan napok, amikor érdemesebb volna fel sem kellni reggel. Ok, egy aranyérrel, recidív sérvvel és zsírcsomóval több lenne a nap alatt, ha ma nem csinálok semmit, de akkor is. Angolul f betűvel kezdődő szavakat használ az ember ilyenkor. Ezt hívják effing-elésnek.

Írta: Kati Címkék: munka Kommentek: 0 hozzászólás

Főzőblog

Visszatértem a nappali műszakba, most éppen ezért vagyok baromi álmos. Futni még mindig nem tudunk, bár mindkettőnk náthája szépen javul, de még nem vagyunk túl a dolgon. Tegnap reggel bevásároltam és sikerült újkrumplit vennem (kivételesen). Hamar elhatároztunk, hogy rántott hús lesz hozzá - Feri ötlete volt. Mivel olajban nagyjából egyszer sütök évente, így beleegyeztem, legalább elfogy az olaj, amit még akkor vettünk amikor anyu meglátogatott - tavaly szeptemberben. Elkezdtem, majd Feri csatlakozott hozzám egész hamar. Azon kívül, hogy az újkrumpli nem lett tökéletes a párolóban - ez az első olyan zöldség, amit inkább főzni kellett volna, amióta megvettük a párolót és kifutott a tej minden más teljesen rendben ment. Tehát sorrendben:

van még tovább >>

Írta: Kati Címkék: főzés Kommentek: 3 hozzászólás

6 órát aludtam!

Tegnap délután Andiéknál voltunk, irtó aranyos kis garzonlakásban laknak, nagyon jól néz ki. Megbeszéltük Ferivel, hogy az ő kocsijával megyünk, mozogjon egy kicsit az is. Én vezetek majd. Beülünk, motor beindít, ööö tankolni kell. Összenéztünk. Kiszálltunk. Átültünk az én kocsimba. Teljes az összhang.

Tegnap éjjel 6 órát aludtam és ezalatt összesen 4x ébresztettek fel. Kész luxus komolyan. Agyi kapacitásomnak megfelelően a délelőtt tévénézéssel telt, a feleségcserét és a Girls Aloud koncertkörúton-t néztem felváltva. Feri egyre jobban van, ma már elmentünk sétálni is, alig kapkodta a levegőt a vége felé. Most megyek enni, majd lenyomni még egy éjszakát. Valahogy.

Írta: Kati Címkék: éjszaka vendégség Kommentek: 0 hozzászólás

Ok, most már tényleg pocsék a hangulat

1. Éjszakázom - ha valaki még nem up to date az éjszakai műszak iránti érzelmeimmel kapcsolatban, olvasson vissza, írtam erről párszor. Ha úgy érzi, túl sokat panaszkodom, jobb ha tudja, igazából sokkal jobban utálom, mint ahogy azt az én szerény írásbeli képességeim érzékeltetni tudják. Tehát pocsék a hangulatom, fáradt vagyok, nincs agyam semmire. Ideális tévénéző állapot, csak ne kéne úgy tennem, mintha én lennék az ügyeletes sebész.

2. Beteg vagyok és Feri is beteg = egyikünknek sincs energiája semmihez, Feri rákészült ma a viráglocsolásra mint testedzésre. Ennyit a 15-20 km-es futásokról. Ma már megint fáj a hátam, pedig eddig egész jól javult.

van még tovább >>

Írta: Kati Címkék: éjszaka eső hangulat Kommentek: 1 hozzászólás

Hurrá, most már mindketten betegek vagyunk!

Szerdára rosszabb lett a torkom, többet is köhögtem, ez nem lett volna gond, ha a vizit után a szokásos endoszkópia lett volna - keveset kell beszélni és mivel egy szobában zajlik az egész, annyi teát ihat az ember, amennyi jól esik. Erre nem megkér a másik főorvos, hogy ugyan csináljam meg az ő vizitét is, mert nincs elég embere stb. Ami azt jelentette, hogy egy délelöttön 3x viziteltem és rohangáltam az endoszkópia és az osztályok között. Délutánra már nagyon nem voltam jól, a fél-szabadnapom fekvéssel telt. Csütörtök mindig is nehéz nap, délutánra már fájt a hátam, valószínű a sok köhögéstől. Megkértem a beosztott orvosomat hallgassa meg a hátam, de tisztának ítélte, így úgy ítéltem vsz. túlélem a most következő 3 éjszakai műszakot. Csak a náthám nem fog javulni, de az éjszakai műszaknál kevés megterhelőbb van. Erre mit hallok ma reggel - Feri csörög - a Mebucain fóliájának a hangját bárhol megismerem. MINDIG ez van. Én benn megkapom az aktuális vírust, hazahozom, nem vagyok jól, majd Feri megkapja és BAROMI beteg lesz tőle :-(. Amint hallom, hogy ébred viszek neki teát. Szegény ő....

van még tovább >>

Írta: Kati Címkék: beteg méz Kommentek: 0 hozzászólás

Huh, most már fáradt vagyok.

Ma nagyon lassan futottam, a 15 km-et kicsivel több mint 1,5 óra alatt, pedig voltam én már 1 óra 23 perc közelében is. De még mindig eléggé köhögök és épülök fel a megfázásból, valamint ma közel 10 órát álltam a műtőben. Utána még hazabicikliztem, a futás azután jött. KO... Most pedig megyek aludni :-) Jó éjt!

Írta: Kati Címkék: fáradt futás munka Kommentek: 0 hozzászólás
Email:

Jelszó:

Jegyezz meg!

Regisztrálok
Cimkefelhő:
 (1) ajándék (15) alku (1) András (1) Anglia (1) Atlasz (2) BA (1) barackbefőtt (1) Barát (23) bazsalikom (2) beteg (36) bevásárlás (5) blog (1) Brown (1) buli (3) Cassablanca (1) citrus (1) comb (2) couscous (1) család (41) csiga (1) Csikós (2) csomag (1) Dan (1) dedikál (1) depresszió (3) easyjet (1) ebéd (2) Egyiptom (4) éjszak (1) éjszaka (9) éjszakai (1) élet (1) email (1) epekő (1) érdekes (1) esküvő (1) eső (10) étel (1) étterem (2) fáradt (2) fasírt (1) fejlámpa (1) felnőtt (1) Feri (4) film (1) foci (1) fogyókúra (2) főzés (54) főzés, (1) fudge (1) futás (31) futás, (1) füstriasztó (1) ganglion (3) Goodwood (2) hajfestés (1) hangulat (1) hasmenés (1) ház (1) henna (1) hétköznap (2) hímzés, (1)  (1) hóhelyzet, (1) hosszútáv (1) Húsvét (1) időjárás (5) intenzív (1) ipad (7) iPhone (1) iPhone4 (1) Írország (4) ivás (1) járattörlés (1) játék (1) javítás (1) Kalymnos (2) karácsony (8) kártya (1) kert (9) kirándulás (1) kocsi (3) konyha (7) korcsolya (1) könyv (3) lábköröm (1) lakás (7) látogatás (1) london (5) lovaglás (2) macska (9) magok (1) mantra (2) Marokkó (8) Marrakech (4) mászás (13) mellbimbó (1) méz (1) mosás (1) mozi (4) MR (2) munka (37) műszak (1) műtét (4) nagyszoba (1) névnap (4) növény (1) nyaralás (3) olimpia (1) óraszíjrugó (1) osztálytalálkozó (1) otthon (1) pakolás (1) panasz (1) paradicsom (1) párna (1) party (1) pénzköltés (1) porszívó (1) posta (1) rizs (1) róka (1) rózsa (3) saját (1) sajttorta (3) sár (1) shaun (1) sielés (1) snidling (1) sport (1) súly (1) süti (1) szabadság (2) szakrendelés (1) számítógép (2) szerelés (1) szerelés, (1) szombat, (1) születésnap (5) szüret (1) takarítás (2) tanfolyam (2) tanítás (1) temze (1) timecapsule (1) USA (4) utazás (90) ügyelet (28) vacsora (1) választás (1) városnézés (2) varrás (1) vásárlás (9) vendég (3) vendégség (7) vidámpark (1) virág (1) vulkán (1) zöldségleves (2) zsázsa (2)
szikla blog logo