A máktortától nagyon féltem. Egyrészt Feri egyik kedvence. Külön a szülinapjára rendelte. No pressure. Mondjuk én vagyok a hülye, minek kérdeztem meg tőle, hogy mit szeretne. Másrészt Helli néni receptje. Helli néni nem a könnyű receptjeiről híres, nála nincsenek kiskapuk a ételkészítésben, mindig minden azonnal, odafigyelve, friss alapanyagokból készül. Még a mirelit borsó is saját, már amennyi termett az adott évben.
Naná hogy féltem a máktortától. Nagyon.
Megkaptam a receptet, mindent beszereztem, a tésztát elkészítettük Feri segített! és sütőbe tettük. A krém előtt beszéltem Helli nénivel a részletekről. Irtó aranyos volt, teljesen az én szintemen mondta el, hogy mit kell csinálni. Nem lehetett könnyű.
Majd összekevertem, megfőztem, csomótlanítottam (nem, nem tudok csomótlan krémet készíteni csalás nélkül. A botmixernek külön csomótlanító csatlakozása is van.)
A tészta elkészítésekor Feri a tortához vett formát túl kicsinek ítélte és biztosított arról, hogy kimondottan tégla alakú tortát szeretne a szülinapjára. Így a forma megvárja a következő házilag készülő sajttortát.
Tehát a recept:
Máklepény (leánykori név)
Tészta
3 egész tojás, 25dkg cukor, 1/4 l.tej, 20 dkg mák (szerencsére a török bolt lengyel részlegében van), 20 dkg liszt,1 sütőpor (alig tudtam beszerezni, Angliában sütiporhoz ad az ember tejet, úgy lesz süti), citromhéj.
A tojásokat a cukorral és a tej felével jól elkeverjük, hozzá adjuk a mákot, a sütőporral elvegyített lisztet, felhígítjuk a maradék tejjel, jól kikeverjük, zsírozott (nálam margarinozott) lisztezett tepsibe tesszük és lassan sütjük. Kb.34x22 cm. legyen tepsi, és magas szélű! Egy-egy centi eltérés +,- lehet a tepsinél. Nem árt egy tűpróba (nálunk villapróba) a közepén mielőtt kivesszük a sütőből. Inkább egy lágy nokedlitészta sűrűség legyen.
A rettegett krém
20 dkg. vaj (Helli néni külön utasítása, hogy ne legyen margarin, mert nagyon lágy a krém ha nincs hűtőben, a vaj sokkal jobban dermed és tovább tartja a szilárdságát ha hűtőn kívül van, így félretettem fejemben a koleszterinszámlálót egy napra és vettem vajat)
egy evőkanál grízes liszt (ilyet itt még nem találtam), vagy amilyen van (normál liszt volt) (kb. 2 dkg)
Kell még kb. 2 dl tej, cukor ízlés szerint.
A vajat összekevertem a cukorral (éljen a botmixer), a tejből és lisztből besamel szerű krémet főztem, külön ügyelve a sűrűségére. Ezután jött a csomótlanítás. Amikor a besamel szerűség kihűlt, összekevertem a vajjal (éljen a botmixer, sokáig ha lehet).
A krémet akkor simítottuk a félbevágott tésztába, amikor az már teljesen kihűlt.
Ezután 24 óra hűtő következett, majd Feri szülinapja.
Elégedettnek tűnt.