A fenti cím nem saját találmány, kb. 2-3 évvel ezelőtt olvastam a malackaraj.hu-n. Meg is jegyeztem, jó volna egyszer kipróbálni. Mivel Feri koleszterinszintje határértéken van (nem magas, de határértéken van, az én pasimnak ne legyen határértéken a koleszterinszintje és kész) így próbálok telített zsírtartalmat csökkenteni az étrendünkben (igen ilyenkor a telített zsírokat kell csökkenteni, nem a koleszterint), ami a mi étrendünkre lefordítva elsősorban a sajt! bevitel csökkentését jelenti. (Jellemző, tegnap a városban olasz vásár volt, olajbogyóval, édességekkel, kenyerekkel, olajokkal és ecetekkel, szalámival és sajtokkal. Mit vettünk? Igen, sajtot. Kettőt.) Így megpróbálok gyakrabban főzni - úgymint kiváltani a hidegkaját sajttal - , bár sok illúzióm nincs, hogy a munka mellett hogy is fog ez menni. Gondolom majd azokon a napokon amikor nem futunk, főzünk. Kialakul.
Tegnap csirkéből és hagymából souvlaki-t csináltunk (vagyis rablóhúst nyárson), hozzácsaptam még néhány rákot is.
A köret sültkrumpli volt (a tepsiben készíthető változat) és párolt zöldség - glasszírozva! A receptet kb. innen vettem, cukkini, fehérrépa és sárgarépa felhasználásával.
Kb. 3 percet főztem őket forrás után számítva vízben sóval és kakukkfűvel, majd olajon (az eredeti receptben vaj van, de arról szó sem lehet - magas a telített zsírtartalma) kevés cukorral glasszíroztuk őket. Itt már Feri is csatlakozott, érdekelte az új módszer.
És íme:
Ez az első alkalom - mióta ismerem - hogy Feri fanyalgás nélkül cukkinit evett. Azért a patisszonnal nem próbálkozom, az túlságosan nagy kockázat lenne.