Égetett tészta - avagy cukrászat kezdőknek.

A profiterol Angliában könnyen beszerezhető vaníliás krémmel töltött, csokoládészószos sütemény, mindketten nagyon szeretjük. Így érdeklődéssel olvastam a divany.hu profiterol receptjét, amit aztán át is küldtem Ferinek, mivel - konyhai képzésem igen alapszintű - égetett tésztáról nem hallottam még. Egyébként ő sem. Ennyiben is maradtunk, majd néhány héttel később átküldött egy csokival töltött éclair fánk - szintén égetett tészta - videót az indavideo.hu-ról. És persze elhatároztuk, hogy megcsináljuk. Mivel két recept is rendelkezésünkre állt, válogattunk rendesen - a tészta és csokoládépuding a videóról lett lelesve, a vaníliapuding - igazi vaníliarúddal ám - a profiterol receptjéből. Mivel kezdők vagyunk a kérdésben, logikus volt, hogy párhuzamosan rögtön profiterolt és eclair-t is készítsünk, ne pazaroljuk időnket és zsenialitásunkat csak egy süteményre. A tésztát családunk tésztafelelőse Feri felügyelte, mindketten szent borzadállyal néztük a lábosban sülő tésztát, de ahogy a videó is leírta, valóban látod amikor elkészül:

Égetett tészta lábosban

Majd a kis összetömörödött tésztagömbőcot a tojással való kevergetés tényleg krémessé tette:

Égetett tészta keveréssel

Így tényleg a habzsákból gyönyörűen formázható volt, éclair:

Eclair forma

és profiterol formájúra:

Profiterol formájú

Amíg sültek, elkészült a vaníliapuding - bár a vaníliarudat majdnem kidobtam, azt hittem megromlott, hogy ez milyen büdi volt töményen! De szerencsére kipróbáltuk és a puding többi összetevőjével együtt már rendes vanília íze lett. Mondjuk valaki igazán szólhatott volna előbb, hogy pudingot igen könnyű nem porból csinálni (merthogy Angliában pudingport nem lehet venni, így nélkülöztük nagyon):

Vanília puding

Látjátok a kis fekete vaníliapontocskákat benne?

A csokipuding pedig olyan sűrűségűre sikerült, hogy Feri a fotó idejére sem tudta abbahagyni a kevergetést:

Csokoládé puding

Közben elkészült a tészta - két részletben fért a sütőbe. Elég csinoska volt az éclair:

Eclair készen

De arra nem sikerült rájönnünk mitől lett olyan habos amilyen. Mivel sem élesztő, sem sütőpor nincs benne, csak az égetett tészta tündérek jöhetnek szóba, mint habosító eszköz. Tényleg hihetetlen:

Eclair szétvágva

Felhívnám a figyelmet -  a képpel demonstrálva - , hogy sosem távolodtunk el a recepttől, ezért is szükséges a laptop a konyhába.

Nos az éclair-t kettévágtuk, belülre csokoládépudingot kanalaztunk és vaníliapudinggal öntöttük le.

Eclair készen

A profiterolba Feri fánktöltő fecsi és tű kombójával (tőlem kapta karácsonyra!) a következő módon került a vaníliapuding: én tartottam a profiterolt, Feri töltötte a fecskendőből én pedig szóltam, amikor úgy éreztem mindjárt szétdurran.

Profiterol töltés

Majd csokipuding került rá.

Profiterol készen

Bár a külcsínen még javítani kell, szégyenkezve kell bevallanom ebből a sütiből se maradt kóstoló a szomszédoknak. A külcsín javítására vonatkozóan vannak terveink, nem együtt sütni két különböző nagyságú tésztát, forróbban felhasználni az esetleg kevésbé sűrűre főzött pudingot, élesebb fényképeket készíteni. Majd elmesélem milyen lett a második próbálkozás!

Írta: Kati Címkék: főzés Kommentek: 2 hozzászólás
Share on Tumblr
 
Anya 2014. Mar. 15. 21:34
Tulajdonképen Ti most hol vagytok?Nagyon izgi amit alkottatok. Biztos fiom is.Ettem már ilyet, de az csokis-tejszinhabos krémmel volt tőltve.
Anya 2014. Mar. 22. 19:36
Most még egyszer el olvastam, már csak a fotók kedvéért. Azért nem kis munka elkésziteni ezt a több fázisu sütit.
Szólj hozzá!

A hozzászoláshoz be kell jelentkezned.
Email:

Jelszó:

Jegyezz meg!

Regisztrálok
Cimkefelhő:
 (1) ajándék (15) alku (1) András (1) Anglia (1) Atlasz (2) BA (1) barackbefőtt (1) Barát (23) bazsalikom (2) beteg (36) bevásárlás (5) blog (1) Brown (1) buli (3) Cassablanca (1) citrus (1) comb (2) couscous (1) család (41) csiga (1) Csikós (2) csomag (1) Dan (1) dedikál (1) depresszió (3) easyjet (1) ebéd (2) Egyiptom (4) éjszak (1) éjszaka (9) éjszakai (1) élet (1) email (1) epekő (1) érdekes (1) esküvő (1) eső (10) étel (1) étterem (2) fáradt (2) fasírt (1) fejlámpa (1) felnőtt (1) Feri (4) film (1) foci (1) fogyókúra (2) főzés (54) főzés, (1) fudge (1) futás (31) futás, (1) füstriasztó (1) ganglion (3) Goodwood (2) hajfestés (1) hangulat (1) hasmenés (1) ház (1) henna (1) hétköznap (2) hímzés, (1)  (1) hóhelyzet, (1) hosszútáv (1) Húsvét (1) időjárás (5) intenzív (1) ipad (7) iPhone (1) iPhone4 (1) Írország (4) ivás (1) járattörlés (1) játék (1) javítás (1) Kalymnos (2) karácsony (8) kártya (1) kert (9) kirándulás (1) kocsi (3) konyha (7) korcsolya (1) könyv (3) lábköröm (1) lakás (7) látogatás (1) london (5) lovaglás (2) macska (9) magok (1) mantra (2) Marokkó (8) Marrakech (4) mászás (13) mellbimbó (1) méz (1) mosás (1) mozi (4) MR (2) munka (37) műszak (1) műtét (4) nagyszoba (1) névnap (4) növény (1) nyaralás (3) olimpia (1) óraszíjrugó (1) osztálytalálkozó (1) otthon (1) pakolás (1) panasz (1) paradicsom (1) párna (1) party (1) pénzköltés (1) porszívó (1) posta (1) rizs (1) róka (1) rózsa (3) saját (1) sajttorta (3) sár (1) shaun (1) sielés (1) snidling (1) sport (1) súly (1) süti (1) szabadság (2) szakrendelés (1) számítógép (2) szerelés (1) szerelés, (1) szombat, (1) születésnap (5) szüret (1) takarítás (2) tanfolyam (2) tanítás (1) temze (1) timecapsule (1) USA (4) utazás (90) ügyelet (28) vacsora (1) választás (1) városnézés (2) varrás (1) vásárlás (9) vendég (3) vendégség (7) vidámpark (1) virág (1) vulkán (1) zöldségleves (2) zsázsa (2)
szikla blog logo