Vizsga

Az ATLS azaz Advanced Trauma Life Support (Haladó trauma életmentés) tanfolyam az USA-ból indult, egy olyan orvosoknak szervezett tanfolyam, ami a súlyos traumás betegek ellátását tanítja, általában 5 évente illik elvégezni. Egy átlagos tanfolyamhoz képest elég zora. Van más egészségügyi dolgozóknak is. Ha Angliában dolgozol igazából kötelező, különben fogalmad sincs mit akarnak a sürgősségin tőled.

A múlt héten már kevésbé fájt a lábam, 1 mankóval is tudtam közlekedni persze mindig nálam volt mind a kettő. Így a kb. 4 hónapja előjegyzett és kifizetett trauma tanfolyamon megjelentem, hiszen baromi drága és időm is volt rá :-).

Gondoltam, ha azt szimuláljuk, hogy a műanyag baba az asztalon a sérült beteg, akkor azt is szimulálhatjuk, hogy én stabilan állok két lábon.

Az ATLS tanfolyam egy átlagos tanfolyamhoz képest tényleg irtó nehéz, a legtöbb tanfolyamon megjelensz, végighallgatod, esetleg kapsz valami írásos anyagot +/- írásbeli vizsga a végén, amin szinte mindenki átmegy aki nem aludta végig. Hát itt kicsit más a rendszer.

Kapsz egy 400 oldalas könyvet (most már pdf). Egy online hozzáférést egy 13 fejezetes videóelőadással, az online profil elején és végén tesztvizsga (ez még csak felmérés, nem fogsz megbukni). A videókat végignézed, a könyvet elolvasod/megtanulod, a teszteket kitöltöd. Ha nem, akkor nem jelenhetsz meg a tanfolyamon.

Na itt egyértelműen előny volt a törött láb, ahelyett, hogy esténként és hétvégén loptam volna időt, egyértelműen luxuskörülmények között (feltett lábbal) csináltam végig. Ha nem mozogtam nem is fájt nagyon.

A tanfolyam kétnapos volt, tele gyakorlatokkal. Hogy biztosíts légutat, mutasd meg hogy méred le a tubust, helyezd be. Na akkor még egyszer. Akkor most gégemetszést.  Itt a műanyagbaba, tegyél bele egy mellkasdraint (ok, itt előnyöm van, a mellkasdrainhez gyakran hívnak sebészt, csináltam már párszor). Ja de ha tűvel csinálod, az most változott, máshová szúrsz, csak tanuld meg újra.

Hogy kezelj fulladást/nyaki gerincsérülést/légzési nehézséget/vérzést végtagból/medencetörést/égést ezt felnőtt/gyerek/terhes stb. esetében. Ez egy orvostanhallgató esetében rendben, de 21 év specializáció után az aranyérhez jobban értek.

Persze előnyöm volt az előbb említett mellkason szúrás esetén, jobb eséllyel indultam a csontvelőtű behelyezésében is (még csak vágni sem kell, csak a szokásos sebészeti mentalitás kell hozzá).

De hogy X gerincsérülés hol okoz érzéskiesést, azt tudja a rossznyavaja. Meg a gerincsebész. Ja egyébként mostanában változott is egy kicsit a szabály, még ha emlékeztem volna is rá (nem).

Milyen mennyiségű infúziót adsz egy égési sérültnek (tanulja meg az égési centrum).

Melyik a leggyakoribb halálok gyerekkorban/időseknél (nem akarom tudni).

Na a két napból másfél ilyen edzésekkel telt.

Majd délután volt egy tesztvizsga (a könyv anyagából) és egy gyakorlati vizsga, ahol egy zseniálisan kisminkelt orvostanhallgatót kellett megmenteni.

Na és itt volt a probléma. Iszonyat gáz vagyok tesztvizsgából. NAGYON nem megy. Egyáltalán. Egy 2-esnek örülni kell, ugyanez szóbeli vizsgán legalább 4-es ugyanabból  tárgyból. Nem tudom miért, a kérdést nem sikerül megérteni, nem tudom a válaszokat jól kiválasztani, de teljes para minden alkalom. Úgyhogy megcsináltam a gyakorlati vizsgát (naná, hogy égési sérültet kaptam némi robbanással, mondjuk irtó klasszul volt sminkelve, rőt piros volt az egész srác), rögtön szóltak, hogy az sikerült.

Utána a 40 kérdéses vizsga.

Majd kb. 2 óra várakozás. Ami alatt tudod, hogy kijavítják a vizsgát, egyenként felteszik a 14 tanítvány fényképét, átbeszélik milyen volt az órákon a részvétele, mennyire csapatjátékos, milyen lett a gyakorlati/elméleti vizsgája.

Te meg ülhetsz kinn és eheted a körmeidet:

mi a fenéért a saját kórházamba jöttem, a fél tanári csapattal együtt dolgozom rendszeresen, annyira ciki lesz, hogy kivágnak az írásbelin, nyugodtan utazhattam volna egy kicsit messzebbre,

nem akarom még egyszer átolvasni a tankönyvet az utóvizsgára, besírok ha még egyszer meg kell tanulnom.

Aztán kiderült, hogy átmentem, az írásbeli 90%-os lett, amivel második legjobb vagyok a csoportban. Most épp szégyenteljesen büszke vagyok magamra, kis szerencsével 46 éves leszek nemsokára, talán ha 3-an lehettünk ez a korosztály, mindenki más sokkal fiatalabb és mégis. Második :-). Oh ye…

Ja és csináltam máglyarakást is, állítólag klassz lett. Legközelebb több habot teszek rá. Persze nem ment egyedül, komoly utánjárással derült ki mazsola vagy meggy kérdéskör. Meggy. Így komoly haladást értem el a meggy/baracklekvár/dió felhasználási tervben.

Máglyarakás

Írta: Kati Címkék: tanfolyam főzés Kommentek: 0 hozzászólás
Share on Tumblr
 
Szólj hozzá!

A hozzászoláshoz be kell jelentkezned.
Email:

Jelszó:

Jegyezz meg!

Regisztrálok
Cimkefelhő:
 (1) ajándék (15) alku (1) András (1) Anglia (1) Atlasz (2) BA (1) barackbefőtt (1) Barát (23) bazsalikom (2) beteg (36) bevásárlás (5) blog (1) Brown (1) buli (3) Cassablanca (1) citrus (1) comb (2) couscous (1) család (41) csiga (1) Csikós (2) csomag (1) Dan (1) dedikál (1) depresszió (3) easyjet (1) ebéd (2) Egyiptom (4) éjszak (1) éjszaka (9) éjszakai (1) élet (1) email (1) epekő (1) érdekes (1) esküvő (1) eső (10) étel (1) étterem (2) fáradt (2) fasírt (1) fejlámpa (1) felnőtt (1) Feri (4) film (1) foci (1) fogyókúra (2) főzés (54) főzés, (1) fudge (1) futás (31) futás, (1) füstriasztó (1) ganglion (3) Goodwood (2) hajfestés (1) hangulat (1) hasmenés (1) ház (1) henna (1) hétköznap (2) hímzés, (1)  (1) hóhelyzet, (1) hosszútáv (1) Húsvét (1) időjárás (5) intenzív (1) ipad (7) iPhone (1) iPhone4 (1) Írország (4) ivás (1) járattörlés (1) játék (1) javítás (1) Kalymnos (2) karácsony (8) kártya (1) kert (9) kirándulás (1) kocsi (3) konyha (7) korcsolya (1) könyv (3) lábköröm (1) lakás (7) látogatás (1) london (5) lovaglás (2) macska (9) magok (1) mantra (2) Marokkó (8) Marrakech (4) mászás (13) mellbimbó (1) méz (1) mosás (1) mozi (4) MR (2) munka (37) műszak (1) műtét (4) nagyszoba (1) névnap (4) növény (1) nyaralás (3) olimpia (1) óraszíjrugó (1) osztálytalálkozó (1) otthon (1) pakolás (1) panasz (1) paradicsom (1) párna (1) party (1) pénzköltés (1) porszívó (1) posta (1) rizs (1) róka (1) rózsa (3) saját (1) sajttorta (3) sár (1) shaun (1) sielés (1) snidling (1) sport (1) súly (1) süti (1) szabadság (2) szakrendelés (1) számítógép (2) szerelés (1) szerelés, (1) szombat, (1) születésnap (5) szüret (1) takarítás (2) tanfolyam (2) tanítás (1) temze (1) timecapsule (1) USA (4) utazás (90) ügyelet (28) vacsora (1) választás (1) városnézés (2) varrás (1) vásárlás (9) vendég (3) vendégség (7) vidámpark (1) virág (1) vulkán (1) zöldségleves (2) zsázsa (2)
szikla blog logo